Automatisering av processer – så lyckades Sail Racing

Klädföretaget Sail Racing:
Vår snabba expansion kräver ett affärssystem för mode.

I America’s Cup, världens mest prestigefyllda seglingstävling, bär funktionärer och annan personal kläder från det svenska företaget Sail Racing International AB. Det gör även seglarna på Oracle Team USA, försvarare av den åtråvärda America’s Cup-trofén.

Det är en stor satsning för Sail Racing och ett tecken på dess snabba tillväxt under senare år och tro på framtiden. För att klara tempohöjningen investerade de bland annat i ett nytt affärssystem som är specialiserat på kraven inom mode och konfektion: Pebblestone Fashion, vilket är byggt på Microsoft Dynamics NAV.

Det gamla systemet blev ohållbart

– Det var helt nödvändigt att byta. Vi hade ett förlegat system och omständiga processer, säger Patrik Simonson, CFO på företaget.

– Vi hade pratat i flera år om att uppdatera vårt gamla affärssystem, men inte gjort slag i saken. Det blev ohållbart när företaget ville sälja genom större kedjor som krävde integration med sina system, när försäljningen ökade och lagerhanteringen blev en allt värre flaskhals.

Anpassade sig till programmet, inte tvärtom

2014 hade de bestämt sig för Pebblestone Fashion. Kontakt togs med det Boråsbaserade företaget NaviPro, som är specialiserat på Pebblestone Fashion och partner till Microsoft. På hösten påbörjades installationen.

– Sail Racing ingår i en expansiv grupp med flera klädesmärken och bolag. Det är mycket att hålla reda på i inköp, lager och order. Det är komplext. De behövde ett affärssystem med smarta lösningar för sin bransch, säger Johann Runemark, marknads- och försäljningschef på NaviPro.

Installationen var klar i mars 2015 och fungerade i princip klanderfritt från dag ett. I samband med skiftet passade man på att integrera sina kassor med modulen CashJet, så att  kassan kan se lagersaldo och andra uppgifter och bättre serva sina kunder i Sail Racings butiker.

Patrik Simonson säger att ett viktigt strategiskt beslut var att inte anpassa programmet till Sail Racings och de andra företagens rutiner och processer, utan tvärtom ändra och förnya sina processer internt, i linje med systemet, som bygger på best practice från olika företag  runtom i världen.

9 dagar blev 5

– Vi såg tidigt vilka fördelar vi skulle få av systemet, för alla avdelningar. Det var en riktig wow-känsla, och förväntningarna har infriats. Vi har fått ökad säkerhet och minskad tidsåtgång över hela linjen, säger Patrik Simonson.

Som exempel nämner han finansiella månadsavslut. De tog tidigare nio till tio dagar in i den nya månaden. Nu tar de cirka fem.

Logistiken visar också påtagligt högre produktivitetstal.

– Tidigare plockades våra online-order en och en. Nu plockas de i klump. Det går mycket snabbare.

Effektivitetshöjning behövs. De senaste sex åren har Sail Racings omsättning gått från 50 miljoner kronor och väntas i år (2016) bli över 130 miljoner. Partnerskapet med America’s Cup ger rejäla utslag i försäljningen. Tävlingen pågår runtom i världen från 2015 till final 2017 med stor exponering i media. I kraft av att vara officiell partner säljer Sail Racing kläder inom ramen för America’s Cup till allmänheten. Dock inte sådana plagg som besättningen på Oracle Team USA har.

– Att klä världens bästa seglare i en av de mest extrema formerna inom sporten är en fjäder i hatten och bidrar till att göra Sail Racings varumärke känt över världen, säger Patrik Simonson.

Han ser klar himmel med goda vindar framöver och konstaterar:

– Vårt nya affärssystem räcker för en rejäl expansion.

Utmaningen:

Det svenska klädesföretaget Sail Racings expansion bromsades av ett förlegat affärssystem och omständliga arbetsprocesser. Lagerhanteringen var en svår flaskhals.

Lösningen:

NaviPro installerade Microsofts Pebblestone Fashion, som är specialiserat på konfektion. Butikskassor integrerades med CashJet. Processer anpassades till det nya affärssystemet.

Resultatet:

Minskad tidsåtgång över hela linjen. Effektiva processer, effektivare lagerhantering och ökad tillförlitlighet i order och inköp. Till exempel tar finansiella avslut, som tidigare tog nio till tio dagar, nu endast fem.

Sail Racing
Lösningen:

Microsoft Dynamics NAV
Pebblestone Fashion
CashJet

Storlek:

11-50 anställda

Mer läsning